Read English version of this Guide.
Return to translated articles index

Translated by : Harris

2. Aπο DVD σε DIVX μέσω του Flask Mpeg

 

To Flask Mpeg είναι ο ευκολότερος δρόμος για την μετατροπή ενός DVD ! Μπορεί να παίρνει αρκετό χρόνο αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα ! Το βάζετε να δουλεύει πριν κοιμηθείτε και την επόμενη μέρα μάλλον θα έχει τελειώσει (μπαα!) Η όταν θα λείπετε στη δουλειά ή και τα δύο . Το Flask Mpeg είναι φοβερό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να μετετρέψει αρχεία τύπου Mpeg-1 , Mpeg-2 (του DVD δηλαδή) σε διάφορες μορφές όπως Divx , Avi , Mjpeg , Mpeg-1 , Mpeg-2 κ.τ.λ.

Πριν αρχίσουμε πρέπει να έχετε τα:

Divx;-) Mpeg-4 Codec 3.1alpha (ή πιο καινούργια έκδοση)

Fhg Radium Mp3 Codec

Advanced Bitrate Calculator 1.8

Flask Mpeg 0.594 (ή πιο καινούργια έκδοση)

 

Αν δεν έχετε εγκαταστήσει τα : Radium Mp3 , Divx codecs μπορείτε να το κάνετε τώρα . Μην ξεχάσετε να τρέξετε την επιλογή "run me first" κατά την εγκατάσταση του Divx γιατί αλλιώς δεν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση . Μην χρησιμοποιήσετε μάπες εκδόσεις όπως το AngelPotion codec , είναι μια κακή πειραγμένη Μpeg-4 έκδοση και όχι φτιαγμένη βάσει των προδιαγραφών .

Όπως πάντα , πρέπει να έχετε τα αρχεία απο το DVD αντιγραμμένα και αποκωδικοποιημένα στο σκληρό σας δίσκο αν θέλετε να μετατρέψετε μια ταινία . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα CladDVD ή VobDec γι`αυτό , αλλά εγώ προτιμώ το SmartRipper . Είναι όλα νόμιμα στη χρήση τους (αφού δεν χρησιμοποιούν κλεμμένους κωδικούς απο τα DVD ) , οπότε δεν πρέπει να ανησυχείτε για τίποτα . Το Flask έχει δύο βασικές μεθόδους μετατροπής :

Open File : Επιλέγοντας αυτήν το πρόγραμμα θα ανοίξει οποιοδήποτε αρχείο mpeg και θα το μετατρέψει σε οτιδήποτε θέλετε .

Open DVD : Επιλέγοντας αυτήν το πρόγραμμα διαβάζει ένα DVD όπως και μια συσκευή DVD . Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να έχετε και υπότιτλους στην ταινία σας . Επίσης θα είστε σίγουρος ότι μετατρέπετε μόνο μια γωνία προβολής απο μια ταινία που υποστηρίζει περισσότερες . Αυτό σας προφυλάσσει απο επαναλαμβανόμενες σκηνές που χαλάνε την ταινία .

 

 

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή "Open DVD" τότε πρέπει να αντιγράψετε τα αρχεία όπως ακριβώς είναι στο DVD . Αυτό γίνεται με την επιλογή file mode (μορφή αρχείων) του SmartRipper και μόνο . Με τα VobDec και CladDVD πρέπει να απενεργοποιήσετε τις λειτουργίες για πολλαπλές γωνίες πρώτα - το DeCSS είναι πολύ παλιό , οπότε μην ασχολείστε .

Επίσης αν χρησιμοποιείτε την επιλογή του Flask Mpeg : "Open DVD" πρέπει να αντιγράψετε και το IFO αρχείο που ανήκει στην ταινία .Αυτό θα έχει το ίδιο όνομα με το πρώτο αρχείο της ταινίας , π .χ. αν το πρώτο αρχείο της ταινίας είναι το VTS_01_0.VOB τότε το IFO που χρειάζεστε είναι το VTS_01_0.IFO.

Mην ξεχνάτε ότι η κυρίως ταινία δεν θα έχει πάντα το ίδιο όνομα . Έτσι , αν το πρώτο αρχείο της ταινίας είναι το VTS_02_0.VOB τότε το IFO που τώρα χρειάζεστει είναι προφανώς το VTS_02_0.IFO .

Για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω σ`αυτό το θέμα διάβαστε το άρθρο "Εισαγωγή στη δομή ενός DVD " .

 

Ανοίγωντας τα αρχεία με την επιλογή "Open DVD"

Διαλέξτε "Open DVD" και βρείτε το αντίστοιχο αρχείο .IFO για την ταινία σας . Τότε θα ανοίξει μια εικόνα σαν αυτή της φωτογραφίας παρακάτω :

 

 

Διαλέξτε την διάρκεια της ταινιάς , στην περίπτωσή μας 1.51.53 . Συνήθως θα είναι η πρώτη στη λίστα , αλλά μπορείτε να καταλάβετε και απο το μέγεθος ποιά να διαλέξετε .

Μετά έρχεται η γλώσσα . Προφανώς δεν μπορεί όλες να είναι αγγλικά οπότε διαλέξτε την πρώτη , μετατρέψτε ένα λεπτό και ακούστε το . Αν δεν ακούγεται σωστά τότε συνεχίζετε με την παρακάτω μέχρι να βρέιτε την σωστή , δηλ. την αγγλική . Αλλιώς ανοίξτε την ταινία στο πρόγραμμα DVD που έχετε και δείτε την λίστα με τις γλώσσες που εμφανίζεται . Συνήθως είναι η ίδια .

Στο τέλος , έχουμε τους υπότιτλους . Συνήθως δεν τους διαλέγω γιατί δεν μου αρέσουν να εμφανίζονται στις ταινίες μου . Αν το κάνετε δεν θα μπορείτε αργότερα να τους απενεργοποιήσετε , θα είναι ΠΑΝΤΑ στις ταινίες σας ! Επίσης το Flask δεν τα καταφέρνει τόσο καλά πάντοτε με τους υπότιτλους , οπότε θα πρέπει να δοκιμάσετε και να δείτε τι γίνεται . Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να έχετε υπότιτλους . κοιτάξτε στο αντίστοιχο άρθρο .

Τώρα πατήστε "Flask This DVD!"

 

GLOBAL PROJECT OPTIONS (Ρυθμίσεις της ταινίας)

 

Διαλέξτε "Global Project Options"

 

 

VIDEO

 

 

Frame Size : Στα κουτάκια πλάτος (Width) και ύψος (Height) μπορείτε να βάλετε το μέγεθος που θα έχει η τελική εικόνα της ταινίας . Αν θέλετε να κόψετε λίγο απ` την εικόνα τότε διαλέξτε το "Show Output Pad" κάτω δεξιά . Περισσότερα για το πως θα αλλάζετε τις διαστάσεις της , διαβάστε το 3ο μέρος του κειμένου "Ρύθμιση των διαστάσεων μιας ταινίας με το Flask" .

Time Base (fps) : To Flask θα διαλέξει κανονικά τον καλύτερο λόγο καρέ προς δευτερόλεπτο για την ταινία σας . Όλες οι ταινίες που είναι φτιαγμένες με το PAL σύστημα (το ευρωπαϊκό δηλ.) έχουν 25 καρέ το δευτερόλεπτο (fps) . Οπότε αν ξέρετε ότι η ταινία σας είναι τέτοια , τσεκάρετε το 25 . Απ` την άλλη οι αμερικάνικες είναι με το NTSC σύστημα το οποίο σημαίνει 29.97 fps . ΑΛΛΑ εξ` αιτίας του τρόπου κωδικοποιήσης στις περισσότερες το Flask θα διαλέξει 23.976 fps . Αυτό είναι συνήθως σωστό , οπότε μην το αλλάζετε . Ως συνήθως κάντε ένα πείραμα με μικρό κομμάτι της ταινίας για να δείτε αν όλα πάνε καλά .

IDCT Options : Καλύτερα να το αφήσετε ήσυχο, εκτός αν θέλετε να αυτοκτονήσετε .

Video Structure : Μην επιλέγετε το "Deinterlace video" αν δεν το χρειάζεστε πραγματικά , γιατί η ταινία θα αποκωδικοποιείται πολύ αργά . Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε το αντίστοιχο άρθρο για τα διάφορα format .

Deinterlace video

Αν τελικά το επιλέξετε , η επιλογή "blend" δίνει καλύτερα αποτελέσματα . Το "Threshold Setting" μας λέει πόσο θολώνει τις προβληματικές γραμμές . Όσο μικρότερος ο αριθμός , τόσο περισσότερο θολώνει . Αν έχετε έντονο πρόβλημα περίπλεξης τότε καλύτερα να το ρυθμίσετε στο 1-5 αντί για 20 . Αν δεν είναι πολύ έντονο , περίπου 15-20 .

Αν το Flask (ή εσείς) διαλέξει στην επιλογή Time Base 24 ή 23.976 fps τότε θα έχετε μια ακόμα επιλογή την : "Reconstruct progressive images" . Αυτή είναι ανενεργή στην παραπάνω φωτογαφία . Το πρόγραμμα θα προσπαθήσει αυτόματα να ανιχνέυσει τον πραγματικό λόγο καρέ προς δευτερόλεπτο του DVD . Η ρύθμιση αυτή δεν είναι IVTC . απλά κλειδώνει το Flask στα 24 fps , αποφεύγοντας πιθανά προβλήματα πολύπλεξης όταν η ταινία είναι 24 και η αναπαραγωγή γίνεται στα 29.976 .

Μάλλον θα θέλετε να μάθετε τι να κάνετε , έτσι ; Για PAL ταινίες δεν υπάρχει λόγος για κάτι διαφορετικό απο 25 fps και δεν χρειάζεστε την επιλογή "reconstruct progressive images". Στην πραγματικότητα θα έχετε χειρότερη αναπαραγωγή , αν το επιλέξετε . Για NTSC ταινίες δεν είμαι σίγουρος , καλύτερα να αφήσετε το Flask να κάνει μόνο του τις επιλογές .

 

AUDIO

Στην καρτέλα AUDIO πάντα να επιλέγετε "Decode Audio" αν θέλετε ήχο . Για DVD ξετσεκαρετε την επιλογή "same as input" και αλλάξτε τα 44100Ηz σε 48000Ηz . Ποτέ μην χρησιμοποιείτε 44100Hz με τα DVD , αλλιώς θα έχετε προβλήματα συγχρονισμού στον ήχο . Για τα MPEG-1 μπορείτε να θέσετε την τιμή στα 44100Hz.

 

 

Aν θέλετε να αντιγράψετε τον AC3 ήχο του DVD και όχι να τον μετατρέψετε χρησιμοποιήστε την επιλογή "Direct Stream Copy" .

 

POST PROCESSING

Αυτός ο τομέας ασχολείται αποκλειστικά με αλλαγή του μεγέθους της εικόνας . Ποτέ μην επιλέγετε το "Nearest Neighbouring" εκτός αν δεν θα προχωρήσετε σε κάποια αλλαγή , αφού η ποιότητα έτσι είναι χάλια . Αντίθετα με τη γενική αντίληψη , η "Bilinear" φαίνεται τόσο καλά όσο και η "Bicubic" , εκτός απο το γεγονός οτί είναι δυο φορές γρηγορότερη στη χρήση . Η Jasc (εταιρία που έφτιαξε το Paint Shop Pro) συνιστά Bilinear για την σμίκρυνση εικόνων και Bicubic για την μεγέθυνση τους .

 

 

Keep aspect ratio: Όσοι χρησιμοποιούν PAL πρέπει να έχουν επιλεγμένο αυτό το κουτί πάντα , εκτός και αν ξέρουν τι κάνουν . Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό με DVD ευρείας οθόνης προβολής . Οι χρήστες NTSC DVD μπορεί να παρατηρήσουν κάποιο λάθος στο τέντωμα της εικόνας . Αν δείτε κάτι τέτοιο δεν το επιλέγετε και δουλεύετε μόνοι σας με τους λόγους διαστάσεων της ταινίας . Δείτε και το αντίστοιχο άρθρο για περισσότερα .

Crop & Letterboxing: Όλες οι ρυθμίσεις για αυτή την δουλειά εισέρχονται εδώ . Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το 3ο μέρος του κειμένου : "Ρύθμιση των διαστάσεων μιας ταινίας με το Flask" .

 

FILES

 

 

Διαλέξτε που θέλετε να σώσετε την τελική ταινία . Η επιλογή για την αποθήκευση του ήχου είναι ανενεργή γιατί κωδικοποιείτε εικόνα με ήχο μαζί . Αν είχατε διαλέξει 'Direct Stream Copy' στην καρτέλα AUDIO τότε θα είχατε την παραπάνω δυνατότητα .

 

GENERAL

 

 

Compiling Time: Αν επιλέξετε το "Compile whole file" τότε το Flask θα επεξεργαστεί ολόκληρο το DVD . Αν όχι μπορείτε να ορίσετε πόσα δευτερόλεπτα θέλετε να κωδικοποιήσετε . Προφανώς 60 είναι ένα λεπτό και 120 δύο . Σαν εναλλακτική λύση μπορείτε να ορίσετε την διάρκεια που θέλετε και σε καρέ (frames) . Σε ένα δευτερόλεπτο εικόνας υπάρχουν 25 καρέ στο σύστημα PAL και 23.976 ή 29.970 στο NTSC . Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω μπορείτε να κωδικοποιήσετε ένα μικρό κομμάτι για να δοκιμάσετε την εικόνα κ.τ.λ. Σας συστήνω να κλείσετε και να επανεκκινήσετε το Flask πριν δουλέψετε με μια ολόκληρη ταινία για να μειώσετε πιθανότητα κολλήματός του .

Search Size: Αυτό ψάχνει το DVD για ήχο . Όπως λέει , αν έχετε προβλήματα αυξήστε τον αριθμό . Αν αποτύχουν όλα και δεν μπορείτε να βρείτε τον ήχο μπορείτε να δοκιμάσετε μια απο τις άλλες μεθόδους εξαγωγής ηχητικού σήματος που υπάρχουν στο παράρτημα .

Miscellaneous: Απλά κλείνει τον υπολογιστή μόλις τελειώσει η δουλειά .

Σχεδόν έτοιμος . Ας δούμε και τα τελευταία …

 

OUTPUT FORMAT OPTIONS

Πηγαίνετε στο μενού Options - Output Format Options.

 

 

Τότε θα ανοίξει το παρακάτω παράθυρο :

Features and Future Features: Το Flask έχει μια επιλογή (Split files after) η οποία χωρίζει τα αρχεία μετά απο κάποιο αριθμό δευτερολέπτων . Χρήσιμο για να χωρίσετε ένα VCD στη μέση ώστε να χωρέσει σε CD . Δεν το χρησιμοποιώ για τα Divx , προτιμώ το VirtualDub . Απλά υπολογίζετε πόσα δευτερόλεπτα είναι η ταινία και διαιρείτε το νούμερο δια δύο . π .χ . αν η ταινία είναι 131 λεπτά τότε , 131 Χ 60 = 7890 δεύτερα , δια δύο έχουμε τον αριθμό που θα χωριστεί η ταινία (3930) .

 

 

Enable Watermark: Αυτό σας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα αρχείο φωτογραφίας με κατάληξη .bmp σαν λογότυπο . Οπότε μπορείτε να φτιάξετε ένα που θα λέει , απο τον "Μογλη" , ή οτιδήποτε θέλετε . Τα κουτια Χ και Υ είναι για τον προσδιορισμό της θέσης του λογοτύπου στην ταινία . Έχετε τρεις επλογές για το πως θα φαίνεται : η "Copy" σημαίνει πως θα είναι κολλημένο στην κορυφή , η "Mask" αφήνει μέρος της εικόνας να γίνεται διαφανές και η "Alpha" η οποιά κάνει ολόκληρη την εικόνα διαφανή . Δεν σας τα συστήνω αφού μεγαλώνουν το μέγεθος του αρχείου και μειώνουν την ποιότητα .

Select Codec: Αυτά είναι και τα πιο σημαντικά ! Το πρώτο φανερώνει κάτι σαν την παρακάτω εικόνα :

 

 

Διαλέξτε το Divx ;-) MPEG-4' Low ή High Motion codec απο την αναδιπλούμενη λίστα ανάλογα με το τι θέλετε . Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου για την ποιότητα των Divx ταινιών στο παράρτημα . Εν συντομία τώρα , χρησιμοποιήστε ένα υπολογιστή του ρυθμού των δεδομένων της ταινίας ανα δευτερόλεπτο όπως το 'Advanced Divx Bitrate Calc! Version 1.5' , ο οποίος δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα και δεν καταλήγετε με μια ταινία μεγαλύτερη απ` ότι θα θέλατε .

 

 

Απλά βάλτε την διάρκεια της ταινίας σε λεπτά στο κουτί πάνω δεξιά , επιλέξτε τον αντίστοιχο ρυθμό για τον ήχο (για το Flask θα είναι σχεδόν πάντα 96Κbit/s Stereo) . Tότε κάτω αριστερά εμφανίζεται ο ρυθμός που θα χρησιμοποιήσετε ο οποίος στο παράδειγμά μας είναι 581 , οπότε θα πρέπει να μετακινήσετε την μπάρα που γράφει "Data Rate" απο 750 σε 581 . Για την επιλογή των "keyframe" μπορείτε να βάλετε ένα κάθε 10 δευτερόλεπτα και τέλος την μπάρα "Crispiness" στο 75% και είστε έτοιμοι !

Πίσω τώρα στο προηγούμενο παράθυρο . Με το δεύτερο κουτί `Select Codec` διαλέγετε την συμπίεση του ήχου .

 

 

Όπου πετάγεται αυτό:

 

 

Διαλέξτε 'MPEG Layer-3' στα 96 kBit/s 48,000Hz .Μπορείτε να διαλέξετε ότι θέλετε όπως 128,190 κ.α. αλλά δεν υπάρχει λόγος ,απλά το αρχείο θα γίνει μεγαλύτερο .

Υπάρχουν δύο προβλήματα με τη μετατροπή του ήχου σε ΜΡ3 . Πρώτον , ο ήχος πρέπει να είναι 48,000Ηz . Μερικές κάρτες ήχου δεν μπορούν να χειριστούν αυτό τον τύπο και μπορεί κατα την αναπαραγωγή να υπάρξουν προβλήματα . Δεύτερον , εξ` αιτίας της δυναμικής του ήχου σε ένα DVD η στάθμη του ήχου μπορεί να είναι πολύ χαμηλή και όχι αρκετά δυνατά για εσάς . Κοιτάξτε στο άρθρο για την ομαλοποιήση του ήχου για περισσότερα . Σε γενικές γραμμές μπορείτε να διαλέξετε PCM ήχο αντί για ΜΡ3 και να τον προσθέσετε αργότερα . Οπότε εδώ είναι που κάνετε τα παρακάτω: αντί για ΜΡ3 διαλέξτε PCM 48,000Hz 16bit, Stereo . Κανείς άλλος τύπος ήχου θα δουλέψει στο Flask χωρίς πιθανά προβλήματα !

 

 

Προσοχή!! Ο τύπος ήχου PCM Wav είναι ασυμπίεστος και δημιουργεί αρκετά μεγάλα αρχεία περίπου 1-2GB!! Αν πρόκειται να φτιάξετε ταινία ενός CD μάλλον δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα με τη χρησιμοποιήση του ήχου PCM . Αν όμως η ταινία σας θα μπει σε δύο CD , τότε το αρχείο σας μπορεί να είναι τόσο μεγάλο ώστε το VirtualDub να μην μπορεί να το ανοίξει και τα Windows να μην μπορούν να το παίξουν ! Αυτό είναι εκνευριστικό γιατί το Divx Mpeg4 μπορεί να είναι μεγαλύτερο απο 2GB και κανονικά θα έπρεπε να μην έχει πρόβλημα με αρχεία μέχρι 4GB . Αλλά το Flask δημιουργεί διαλυμμένα αρχεία σε τέτοια μεγέθη ! Άρα το PCM Wav είναι για προχωρημένους και θέλει αρκετή προσοχή . Αν είστε πρωτάρης απλά χρησιμοποιήστε ΜΡ3 .

 

ΦΥΓΑΜΕ!

Όταν τελειώσετε με όλες τις ρυθμίσεις πάμε Run - Start Conversion .

 

 

και βγαίνει το παρακάτω :

 

 

Αν πρόκειται ν` αφήσετε τον υπολογιστή ήσυχο να κάνει τη δουλειά του τότε διαλέξτε Highest στην λίστα Priority settings . Έτσι θα τραβήξει όλη την ισχή απο τον επεξεργαστή ώστε να κάνει την συμπίεση γρηγορότερα . Αυτό δουλεύει πάντως μόνο όταν τρέχουν και άλλα προγράμματα ! Όταν διαλέξετε idle ή normal θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κάποιες απλές εργασίες όπως έλεγχο του E-mail κ.τ.λ. Προσοχή πάντως μην κάνετε και πάρα πολλά γιατί αν ο υπολογιστής κολλήσει τότε θα πρέπει να αρχίσετε απο την αρχή ξανά . Και η επιλογή 'Display output' αν είναι απενεργοποιημένη θα βοηθήσει λίγο απο πλευρά ταχύτητας . Αλλά αν χρησιμοποιείτε δύο επεξεργαστές καλύτερα να το αφήσετε στο normal γιατί αλλιώς επιβραδύνεται η όλη διαδικασία .

Αυτά!! Σε 15-20 ώρες μόνο; , με 500Mhz μηχάνημα θα έχετε μια τέλεια Divx ταινία .

Στο 3ο μέρος θα δούμε πως μπορούμε να ρυθμίσουμε τις διαστάσεις της εικόνας .