Read English version of this Guide. |
Return to translated articles index |
Αλλαγή του μεγέθους της εικόνας με το Mpeg2Avi
Αν θέλετε η ταινία σας να έχει το μικρότερο δυνατό μέγεθος , τότε το κόψιμο της εικόνας μπορεί να σας βοηθήσει . Το σημαντικότερο που πρέπει να ξέρετε για να έχετε τη μεγαλύτερη συμπίεση είναι αυτό: κόβουμε πάντα μερικά pixel (εικονοστοιχεία) και σβήνουμε τις μαύρες μπάρες . Η συμπίεση Mpeg αποδίδει το μέγιστο στις ξεθωριασμένες εικόνες . οπότε αν υπάρχουν οι γνωστές συμπαγείς μαύρες μπάρες τότε η ταινία δεν θα συμπιεστεί στο μέγιστο . Πάντως αν δεν μπορείτε να κόψετε απ` την εικόνα θα έλεγα να μην ασχοληθείτε καθόλου με την διαδικασία .
Επειδή το Mpeg2Avi δεν έχει επιλογή προεπισκόπησης θα πρέπει να κάνουμε μερικές γρήγορες δοκιμές για να δούμε τι θα προκύψει . Ο καλυτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να κωδικοποιήσουμε 100 καρέ περίπου . Στo Mpeg2Avi μπορούμε να θέσουμε το σημείο που θέλουμε να γίνει η κωδικοποίηση και πόσα καρέ θα διαρκέσει η δοκιμαστική μας ταινία . Δηλαδή κάτι τέτοιο :
Στο παραπάνω το αναγκάσαμε να περάσει 2000 καρέ της ταινίας και να κωδικοποιήσει τα επόμενα 100 της . Τώρα μπορούμε να δούμε πως θα φαίνεται η ταινία . Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε απ` το δεύτερο .VOB για να μην πέσουμε στους τίτλους αρχής της ταινίας . Οπότε , κάθε φορά που θέλουμε να δούμε πως φαίνεται απλά πατάμε το πλήκτρο
'Create my AVI' και σε μερικά δευτερόλεπτα μπορούμε να την ελέγξουμε .DVD ΜΕ ΛΟΓΟ ΠΛΕΥΡΩΝ ΕΙΚΟΝΑΣ 4:3
Πολλοί μπευρδεύονται απ` τις ρυθμίσεις του Mpeg2Avi για το μέγεθος της εικόνας , αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι απλά . Το μόνο μειονέκτημα του είναι πως δεν έχει προεπισκόπηση όπως το FlaskMpeg για να βλέπετε άμεσα τι κάνετε . Ως συνήθως χρησιμοποιούμε το γραφικό περιβάλλον του
Danni , για να μην μπλεχτούμε με την γραμμή εντολών του DOS .Ωραία , ας πούμε ότι θέλουμε να μετατρέψουμε ένα 720 Χ 576 PAL DVD σε 480 Χ 384 , των οποίων το πηλίκο είναι 1,25 δηλ. λόγος 4:3 . Οι επιλογές που έχει το Mpeg2Avi είναι :
Downsizer X: Αυτή η επιλογή μικραίνει το πλάτος ανάλογα με αυτό που θέτουμε .
Downsizer Y: Και αντίστοιχα για το ύψος .
Είναι σημαντικό να θυμάστε πως οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν μόνο την εικόνα . Έτσι , π.χ. στην παρακάτω εικόνα η αρχική ταινία ήταν 720 Χ 576 και επέλεξα :
Τώρα έχουμε την ταινία να παραμένει στις αρχικές διαστάσεις 720 Χ 576 , αλλά η εικόνα στο εσωτερικό της είναι 480 Χ 384 .
Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να κόψουμε και τις μαύρες περιοχές . Οι λειτουργίες που έχει για το κόψιμο είναι :
Output Cropping X: κόβει ίσα κομμάτια και απ`τις δύο μεριές της εικόνας μειώνοντας το πλάτος .
Output Cropping Y: η ίδια δουλειά για το ύψος .
Άρα , για να κόψουμε τις μαύρες περιοχές , βάζουμε τις τιμές που χρησιμοποιήσαμε και προηγουμένως , δηλαδή :
Η τελική εικόνα θα μοιάζει με αυτό :
ΑΝΑΜΟΡΦΙΚΟ DVD
Η ίδια διαδικασία χρησιμοποιείται και πάλι , αλλά επειδή αυτές οι ταινίες δεν έχουν πάντα το ίδιο μέγεθος , πρέπει να πειράξουμε λίγο τις ρυθμίσεις για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα . Ας πούμε ότι έχουμε μια τέτοια ταινία με λόγο 2.35:1 . Έχει ανάλυση 720 Χ 576 και είναι σαν την παρακάτω :
Όπως βλέπετε τα αναμορφικά DVD έχουν συμπιεσμένη εικόνα . Περισσότερα γι αυτό στο αντοίστιχο άρθρο . Με λίγα λόγια θα φέρουμε την εικόνα σε λόγο 1.80:1 , περίπου 576 Χ 320 . Έτσι θέτουμε :
Όταν ελέγξω την ταινία αυτή θα πρέπει να έχει τέλεια αναλογία πλευρών :
Έπειτα πρέπει να κόψουμε την εικόνα . Αφού ξέρουμε πως το σωστό πλάτος είναι 576 και αντίστοιχα το ύψος 320 , τότε σύμφωνα με τα παραπάνω , οι επιλογές μας πρέπει να είναι οι ακόλουθες :
Και έχουμε αυτό :
Το μόνο αρνητικό στην υπόθεση είναι ότι το DVD έχει ένα μικρό περιθώριο στ` αριστερά . Για να φύγει βγάζουμε 16 pixels απ ` τις άκρες . Άρα αντί για 576 χρησιμοποιούμε 560 ή εναλλακτικά στο μέγεθος θα βάζαμε 592 Χ 336 . Οπότε :
Έτσι έχουμε :
Τέλος , κόβουμε λίγο κάθε φορά μέχρι να εξαφανιστούν οι μαύρες μπάρες . Προς το παρόν είχαμε στο κόψιμο Υ=320 . Το μειώνουμε κατά 16 pixels (πάντα δουλεύουμε με πολ/σια του 16) . Δεν μας κάνει ,οπότε κόβουμε 16 ακόμα και βλέπουμε . Ούτε και τώρα είναι σωστό , και δοκιμάζουμε 272 , 256 και φτάνουμε στα 240 που είναι τέλεια (ουφ!) . Δηλαδή :
Έτσι έχουμε την ταινία στην καλύτερη δυνατή μορφή :
Δεν αστειεύομαι όταν λέω πως το κόψιμο βελτιώνει την ποιότητα της εικόνας . Έτσι ο αλγόριθμος συμπίεσης θα ασχοληθεί με αυτήν , και όχι με την διατήρηση των μαύρων μπαρών . Ξεχάστε τις ιστορίες για πραγματική ανάλυση DVD σε Divx ταινία ! Ακόμα και αν χρειαστείτε 2-3 CD ! Τα Video CD είναι φτιαγμένα σε 352 Χ 240 και έχουν παρόμοια ποιότητα με τις κασσέτες VHS στην τηλεόραση . Το Divx μας έχει ακριβώς το ίδιο ύψος και διπλάσιο πλάτος εικόνας , και όταν πετύχει φαίνεται καλύτερα απ` τα VCD. Μην χρησιμοποιείτε μεγάλες αναλύσεις , απλώς κάντε τη διδικασία σωστά .
Τελευταία Προειδοποιήση
Τέλος , πριν αρχίσετε να κόβετε είναι δίκαιο να σας προειδοποιήσω για ορισμένα θέματα σχετικά μ`αυτό :
1 . Μια εικόνα με κομμένες τις μαύρες μπάρες είναι δυσκολότερο να την μετατρέψετε σ`άλλο είδος .
Και αυτό γιατί θα πρέπει να τις ξαναπροσθέσετε .2
. Μια κομμένη Divx ταινία θα παίξει με ελαφρά τεντωμένη εικόνα σε κάποια προγράμματα όπως το Power DVD , με κάποια άλλα όπως το Media Player και το Micro DVD να μην έχουν πρόβλημα .3 . Στα VCD και τα SVCD δεν πρέπει να κοπούν οι γνωστές μπάρες , αν πρόκειται να παιχτούν σε επιτραπέζιο DVD player , αφού δεν θα τα αναγνωρίζει .
4 . Τέλος τα Mpeg-4 αρχεία (επίσης και αυτά του DVD) μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα κατά την αναπαραγωγή με συγκεκριμένες κάρτες όπως οι Matrox G400 , Nvidia Ge Force . Αυτό γίνεται αν η ταινία είναι κωδικοποιημένη σε μεγέθη μη διαιρούμενα με το 32 και μόνο κατά την έξοδο σε TV .